Aslı Didari [email protected]
İstanbul Boğaz'ında balık çeşitleri daha fazlayken, sular temizken, balıkların besin kaynakları çokken, balık avlama yöntemleri nesillerini kurutmak üzerine kurulmamışken, yasak avcılık yapılmıyorken balık o kadar çok o kadar çoktu ki binlerce ton balık avlanır ve halk bol bol uygun fiyata balık tüketilebilirdi.
Şimdi o tarihlerden basında çıkan haberlerden örnekler ve fotoğrafları:
"1.000 TON TORİK TUTULDU"
1 Ocak 1956 tarihli bu haberde İstanbul’da son bir ay içinde yaklaşık 4 bin ton torik tutulduğu bildiriliyor. Balık akını son yıllarda şehir halkının en önemli şikayet konularından biri olan et fiyatlarının artışını, bir müddet için de olsa durdurmuş. Ve halka bol bol balık yeme imkanı sağlamış. Hatta tutulan balıkların bir kısmı yoksul halka bedava olarak dağıtılmış.
Fotoğrafta da iskelede balıkçılar torik akınının keyfini çıkartıyor.
"1.000 TON HAMSİ TUTULUNCA HALKA BEDAVA DAĞITILDI"
12 Aralık 1953 tarihli bir habere göre ise İstanbul’da 3 günde 500 ton uskumru, 1.000 ton hamsi avlandı. Haberde "Ayın 10’unda uskumrunun kilosu 50, hamsinin de 5 kuruştan satıldı, bazı yerlerde de halka bedava dağıtıldı." yazıyor.
"USKUMRU AKINI VATANDAŞIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ"
12 Aralık 1952 yılında çıkan bir habere göre, balık akını yüzleri güldürdü.
Haber şöyle: “Son günlerde İstanbul gene bir balık akını yaşıyor. Şehrin dört bir tarafındaki balık pazarlarına tonlarca uskumru balığı geldi. Olağanüstü bolluğu nedeniyle kilosunun fiyatı 50 kuruşa kadar düşen uskumrudan komşumuz Yunan ve Bulgar balıkçı gemilerinin de külliyetli miktarda satın aldığı bildiriliyor.”
"TORİKLERİ KIYIDAN TOPLAYAN BALIKÇI"
1950'li yıllar İstanbul'da torik balıklarını kepçe ile toplayan bir balıkçıyı görüyoruz. Şimdi bir balık tezgahında bile o kaldırıma atılan balıklar kadar balık toplandığını görmüyoruz.