Yerli Malı haftası ihracata karşı atakta

Her yılın 12-18 Aralık haftasını kapsayan Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası nedeniyle birçok etkinlik düzenleniyor.
Yerli Malı haftası ihracata karşı atakta

TUTUM, YATIRIM VE TÜRK MALLARI HAFTASI

Yerli Malı Haftası 1946 yılından bu yana kutlanıyor. Okullarda öğrencilere yerli ürünlerin tüketiminin önemi öğretilirken, tutumlu ve tasarruflu olma bilinci aşılanıyor. Her yıl 12-18 Aralık tarihinde gerçekleştirilen "Yerli Malı Haftası", bu yıl da Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası kapsamında kutlanacak. Bu hafta boyunca tutum, yatırım ve Türk malları hakkında bilgi verilecek.


“MEYVEDE İTHAL ÜRÜN AZ”

Yerli Malı haftası kapsamında görüşü alınan İstanbul Yaş Meyve Sebze ve Bostan Komisyoncuları Derneği (İSMEYDER) Başkan Yardımcısı Muhittin Baran, piyasadaki yaş meyve sebzenin yüzde 97 yerli üretim olduğunu belirterek, “İthal ürünler çok az diyebileceğimiz seviyede. Muz ağırlıklı olarak ithal ürünlerin arasında yer alır.

EGZOTİK DEDİĞİMİZ ÜRÜNLER İTHAL EDİLİYOR

Onun dışında oteller, kafeler için ülkemizde yetişmeyen ürünler ithal ediliyor yani egzotik dediğimiz ürünler ithal ediliyor. Pazarda olan bir insan olarak, tarım sektöründeki üretime Avrupa’da birinci, dünyada ürün gruplarına göre 3 ve 5. sıradayız. İthal olan ürünler muz, hindistan cevizi, ananas, zencefil ve egzotik dediğimiz süsleme amaçlı elit yerlerde kullanılan ürünlerdir" şeklinde konuştu.

“SEBZEDE HİÇBİR İTHAL ÜRÜNÜMÜZ YOK"

Muhittin Baran, sebze üretimi konusunda ise, “Sebzede tamamen yerli ve milli ürünlerimiz var. Hiçbir ithal ürünümüz yok. 10-15 yıl önce ithal ettiğimiz birçok ürün bugün Akdeniz havzamızda, Akdenizli üreticilerimiz üretiyor. Çiftçilerimiz, Afrika, Şili, Uzakdoğu’dan gelen ürünlerden daha güzel, daha kaliteli ürün üretiyor. 15 yıl önce kivi tamamen ithal ediliyordu.


YEŞİL ELMA VE KİVİ TOPRAKLARIMIZDA YETİŞMEYE BAŞLADI

‘Granny smith’ diye adlandırdığımız yeşil elma tamamen ithaldi. Artık bu üreticilerimiz tarafından yetiştiriliyor. Birçok ürün artık ülkemizde yetiştiriliyor ve pazarlamasını biz burada gönül rahatlığıyla yapıyoruz. Kivi, avokado ve bunlara benzer birçok ürün Akdeniz bölgemizde yetiştiriliyor. Yani geçmişte yüzde 2-3 olan ithal ürünlerin payı bugün yüzde birlerin altında” dedi.

Yerli Malları haftası için Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de görüş bildirerek yerli üretim logosuna dikkat çekti.

YERLİ ÜRETİM LOGOLU ÜRÜNLER

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yerli kullanmaya her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Yerli malı kullanmanın ekonomik kalkınma için önemi birinci sırada. Yerli üretim logolu ürünler de bu amaca hizmet eden en güzel uygulama oldu. Bu yüzden alışverişte öncelikle tercih edilmesi gereken şey üzerinde yerli üretim logosu bulunan ürünlerin alınması. Bununla birlikte israftan kaçınmak da bu haftanın önemini kavramaktan geçiyor. Evimizde işimizde hiçbir zaman israf etmemek, gereksiz ürün almamak, suyu elektriği gereksiz yere harcamamak gibi davranışları alışkanlık haline getirmeliyiz. En önemlisi de tutum, yatırım ve yerli malı kullanmayı senede bir gün ya da bir hafta değil her gün hatırlamalıyız” dedi.