'Savunma sanayindeki gücümüz yüzde 68'e ulaştı'

Sakarya'nın Karasu ilçesinde "BMC Gelecek 50 Yıl Buluşması"nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yola çıktığımızda savunma sanayindeki gücümüz yüzde 20'lerdeydi, şimdi yüzde 68'e ulaştı. Yeter mi yetmez, daha da çıkacağız." dedi.
'Savunma sanayindeki gücümüz yüzde 68'e ulaştı'

Sakarya'nın Karasu ilçesinde "BMC Gelecek 50 Yıl Buluşması"nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, program kapsamında modernize edilen 2 bin 700 çalışanın görev yaptığı İzmir Pınarbaşı'ndaki fabrikanın açılış töreninin gerçekleştirileceğini, İstanbul Teknik Üniversitesi Test Laboratuvarı'nda Türkiye'nin ilk yerli 600 beygir gücündeki motorunun test çalıştırmasının yapılacağını ve Karasu'da da "Türkiye'nin savunma sanayini bir üst lige taşıyacak" BMC Üretim ve Teknoloji Üssü'nün birinci kısmının temel atma töreninin yapılacağını anlattı.


BMC Üretim ve Teknoloji Üssü Temel Atma Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 222 hektar alan üzerine kurulan tesiste tank fabrikası, zırhlı araç ve askeri kamyon fabrikası, ticari araç fabrikası, motor fabrikası, hızlı tren ve metro fabrikası gibi pek çok üretim hattı bulunduğunu kaydederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

BİTİNCE 10 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK

"Toplam yatırım büyüklüğü 500 milyon dolara ulaşacak BMC Üretim ve Teknoloji Üssü tüm etaplarıyla faaliyete geçtiğinde 10 bin kişiye istihdam sağlayacak. Tesisin tüm üniteleriyle hizmete girdiğinde ülkemiz ekonomisine, senelik 5 milyar dolarlık katma değer oluşturmasını bekliyoruz. Kendi ihtiyaçlarımız haricinde Katar başta olmaz üzere dünyanın pek çok farklı ülkesine yıllık 1 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştirmeyi planlıyoruz.


2023'TE TAMAMLANACAK

Bugün, bölümler halinde inşa edilecek ve tamamı 2023'te hizmete girecek devasa üretim üssünün 100 bin metrekarelik ilk fazının temelini atıyoruz. Bu ilk bölümün inşallah 2019'un sonuna kadar tamamlanmasını ve 2020 başında devreye girmesini bekliyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şöyle devam etti:

TÜRKİYE KATAR İŞ BİRLİĞİ

"Küresel sermaye olarak değerli dostum, kardeşim Katar Emiri Şeyh Temim'e şahsım ve milletim adına şükranlarımı ifade ediyorum. Burada bir Katar ve Türkiye iş birliği var. Bu iş birliği gerçekten her iki ülkenin kazan-kazan esasına göre geleceğe yönelik örnek bir adımıdır. 15 Temmuz darbe girişiminden ağustos ayında yaşanan kur saldırılarına kadar hemen her konuda Katarlı kardeşlerimizin ülkemizle sergilediği dayanışmayı asla unutmadık, unutmayacağız. İnşallah bundan sonra da savunma sanayinden ticarete, turizmden enerjiye kadar Türkiye-Katar iş birliği güçlenmeye devam edecektir."

SAVUNMA SANAYİSİNDEKİ GÜÇ YÜZDE 20'DEN 68'E ÇIKTI

Kimi devletlerin askeri ve savunma sanayisi alanlarını geri plana itme lüksü olabileceğini dile getiren Erdoğan, "Bizim hem coğrafi, kültürel hem de tarihi sorumluluklarımız itibarıyla böyle bir hakkımız, imkanımız böyle bir ihtimalimiz de yoktur. Türkiye, askeri kapasitesiyle, ekonomik, siyasi ve diplomatik kabiliyetleriyle güçlü olmak zorundadır. Bilhassa savunma sanayisi alanında caydırıcılığımız mutlaka çok yüksek olmak durumundadır. Yola çıktığımızda savunma sanayindeki gücümüz yüzde 20'lerdeydi, şimdi yüzde 68'e ulaştı. Yeter mi yetmez, daha da çıkacağız." diye konuştu.

İnsansız hava araçları konusunda Başbakanlığı sürecinde dönemin ABD Başkanı'ndan "Kongre izin vermedi." karşılığını aldığını anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"DIŞA BAĞIMLILIK ORANLARIMIZI YÜZDE 35'LER SEVİYESİNE DÜŞÜRDÜK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, amacın Türkiye'yi sadece askeri açıdan değil, ekonomik olarak da dışa bağımlı kılmak olduğunu belirterek, Türkiye ekonomisinin ilaçtan savunma sanayisine kadar neredeyse her alanda yaşadığı sıkıntıların gerisinde bu tür gizli açık tuzaklar, dayatmalar ve gafletler olduğunu söyledi.

Tarihin ibret almayanlar için tekerrür ettiğini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Şayet geçmişte yaşadığımız acı hadiselerin tekrarlanmasını istemiyorsak, yapmamız gerekenler bellidir. Türkiye savunma sanayi başta olmak üzere tüm kritik alanlarda sadece kendisine yeterli olmakla kalmayıp, bütün dostlarının ihtiyaçlarının karşılayacak düzeye gelme mecburiyetindedir. Nitekim attığımız adımlar sayesinde 2002'de yüzde 80'leri bulan dışa bağımlılık oranlarımızı yüzde 35'ler seviyesine düşürdük. Bugün, Türk savunma sanayi şirketleri yurt dışına zırhlı araçlar, hava savunma sistemleri, roket sistemleri, simülatörler, sahil güvenlik gemileri, haberleşme komuta kontrol sistemleri ve yazılımlar ihraç ediyor. Daha önce kardeş ülke Pakistan'la MİLGEM gemilerimizin ihracatına yönelik 1,5 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladık. Dün de Ukrayna ile 6 insansız hava aracının satışına yönelik mutabakata varıldı. Savunma sanayinde son 16 yılda aldığımız bu büyük mesafe sadece devletin, sadece kamunun başarısı değildir." 

Erdoğan, Sakarya'daki 1. Ana Bakım Fabrikası'na ilişkin açıklamalarda da bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"FABRİKA SATIŞI YALAN"

"Burada birkaç hususun altını çizmekte fayda görüyorum. Öncelikle fabrikamızın satılması yalanını uyduruldu; kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil.

SEKA'DAKİ ÖZELLEŞTİRMEDEN SONRA ÇALIŞANLARI KOCAELİ BELEDİYESİNDE İSTİHDAM EDİLDİ

Biz; SEKA Kağıt Fabrikası'nı özelleştirdik. Dedim ki, 'Biz burayı özelleştiriyoruz. Burası yakın bir zamanda hem müze olacak, buradaki çalışanları da biz kamuda istihdam edeceğiz. Geri kalan bütün alanlar, halka açılacak.' Biz, çalışanları Kocaeli Belediyesinde istihdam ettik ve şu anda o dev makinelerin olduğu bölümler müze haline dönüştürüldü, dönüştürülüyor. Bütün o açık alanlar, bahçeler şu anda Kocaeli halkının adeta piknik alanları, mesire alanları haline geldi. Hani Millet Bahçeleri diyorum ya işte orası bir nevi Millet Bahçesi haline geldi. Şu anda Arifiye'deki mevcut personelin tasfiyesi, işinden, aşından, ekmeğinden edilmesi asla söz konusu değildir. İşte kısa bir süre önce Milli Savunma Bakanım yanında arkadaşlarıyla beraber oraya gittiler, birlikte personelle bir cuma günü orada yemeklerini yediler ve onlara çeşitli açıklamalarda bulundular. Burada çalışan kardeşlerimizin özlük haklarında herhangi bir eksilme olmayacaktır. Aldığımız kararın gayesi, fabrikamızın verimliliğini, üretkenliğini, teknolojik kapasitesini ve gücünü artırmaktır."

"YAPILAN İŞ ÖZELLEŞTİRME DEĞİLDİR"

Arifiye'deki fabrikanın işletmesini 25 yıllığına alan BMC'nin güçlü bir firma olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Yani şu anda bu yatırımı yapan BMC, niye burada bu yatırımı yapıyor? Neden yapıyor? İşte bu BMC, Arifiye'nin işletmesini 25 yıllığını alan dev güçlü bir firmadır. Zira, orada yapılacak olan işler, fabrika arazisindeki her türlü taşınmazın, üretim, bakım ve onarımda kullanılan her türlü teçhizatın mülkiyeti devlete aittir ve öyle kalacaktır. Şimdi orada yeni yeni teknolojik belli ürünler, yatırımlar yapılacaktır ki bu 40-50 milyon doları bulacak. Onlar da orada yapılacak. Şimdi bu tür yatırımları yapacak ve işletmeyi orada çok daha 'feasible', 'rantabl' hale getirecek olan bir firmaya karşı daha adım atılmadan işletme süreci daha tam başlamadan bu tür gösterilere girmek çok yanlış, çok çirkin. Kaldı ki burada yapılan iş, özelleştirme de değildir. Özelleştirme farklı bir şey. İşletme hakkının belli şartlar, belli süreler, belli kısıtlamalar dahilinde BMC'ye devredilmesidir. Olay budur. İşletmeyi devralacak firma, mevcudu korumakla kalmayacak az önce ifade ettim, yeni yatırımlarla fabrikayı daha da güçlendirecektir. İnşallah bu sürecin sonunda sadece işçilerimiz değil Silahlı Kuvvetlerimiz ve milletimiz de kazançlı çıkacaktır."

Programa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, milletvekilleri, belediye başkanları ve BMC yetkilileri katıldı.

BMC Karasu Fabrikası'nın temel atma töreninde ayrıca BMC İzmir Pınarbaşı Fabrika açılışına ve İTÜ Test Laboratuvarı BMC POWER yerli ve milli motor çalıştırma törenine canlı bağlantı yapıldı.

Program sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan, BMC Yönetim Kurulu Üyesi Taha Yasin Öztürk'e fabrikanın ruhsatını verdi. Öztürk ve BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a BMC kamyon maketi hediye etti.