Uzman Hüseyin Tavacı'dan piyasalara genel bakış

Son günlerde ise Kuzey Kore yaşanan nükleer kriz ortamı piyasanın bir numaralı gündemi olurken,liderlerden gelecek açıklamalar yatırım araçlarında yön tayini yapacak
Uzman Hüseyin Tavacı'dan piyasalara genel bakış

Ağustos ayını yarıladık. Bu ay şimdiye kadar hangi verileri,açıklamaları takip ettik ve önümüzde hangi veriler önemli olaylar var kısaca hatırlayalım.


Ağustos ayına hızlı bir giriş yaptık diyebiliriz. Ayın ilk haftası veri akışı ve açıklamalar yoğundu. Çin tarafından imalat ve sanayi verileri vardı. Çin’in ekonomik verilerinin dünya ekonomisini doğrudan etkilediğini hatırlatmakta fayda var. Gelen veriler ise makul diyebileceğimiz hata payları ile gelerek piyasada sert hareketlere neden olmadı. 
Çin verileri sonrası ise gözlerimiz ABD özel sektör tarım dışı istihdam değişikliği verisindeydi. Veri için beklenti 185binlik bir artış olması yönündeydi ancak 178binlik artışla beklentinin altında kaldı. İç tarafta ise ekonomimizin en önemli verilerinden olan enflasyon verisi açıklandı. Çift hanelere çıkan enflasyonun Merkez Bankasının hamlelerinden sonra tek hanelere inmesi bekleniyordu ve bu beklenti %9,79 ile gerçekleşti. Ancak bu pozitif verinin TL lehine yeterince fiyatlamalara yansımadığını gördük. İlk haftanın merakle beklenen veri seti ise ABD temmuz ayı tarım dışı istihdam değişikliği,işsizlik ve ortalama saatlik kazançlar verileriydi. Kendisinden önce açıklanan özel sektör tarım dışı istihdam verisinin tersine Tdi verisi beklentilerin üzerinde 209binlik bir artış gösterdi. İşsizlik verisi %4,3, ortalama saatlik kazançlar verisi ise %0,3 ile beklenildiği gibi geldi. Bu veriler sonrası ABD dolarının küresel bazda değer kazandı ve dolar endeksi 92650’lerden 93500 seviyesine kadar yükseldi.


Ekonomik veriler kadar piyasa fiyatlamalarını etkileyen en önemli unsur tabi ki ‘’TRUMP’’ oldu.  Temmuz ayında da konuştuğumuz Obamacare olarak bilinen sağlık tasarısının iptali için kongre de yeterli çoğunluğu sağlayamayan Trump’ın başkan olarak etkinliği ve seçim vaatlerini gerçekleştirememesi sorgulanmaya başlamıştı. Bunun sonucu olarak Trump başkan seçildikten sonra 103 binlere kadar yükselen dolar endeksi 92500 seviyesine kadar düştü. 


Son günlerde ise Kuzey Kore yaşanan nükleer kriz ortamı piyasanın bir numaralı gündemini oluşturuyor. Yaptıkları açıklamalar ile gerek başkan Trump gerekse Kuzey Kore lideri Kim Jong-un tüm dünyayı olası bir savaş için tedirgin etmekteler. 

Ay başından beri yaşadığımız gelişmeleri hatırladıktan sonra piyasadaki fiyatlamalara yakından bakalım;

EURUSD

Yukarıda da bahsettiğimiz gelişmeler son bir aylık sürede en çok euro ve ons altına yaramış görünüyor. Çok değil bir ay önce yani temmuz ayının ortasında 1,14’lü seviyeleri zorlayan euro dolar paritesi yaşanan gelişme ve açıklamalar sonrasında 1,19’larında üzerine çıktı. Şuan ise kar satışlarınında etkisyle 1,17-1,1750 seviyelerinde seyrediyor. Daha uzun süreli olarak bakarsak ise euro nisan ayından bu yana istikrarlı olarak dolar karşısında değer kazanıyor ve yükseliş trendine devam ediyor. Teknik açıdan bakarsak yükseliş trendinin devamı için 1,1660 seviyesi önemli bir destek noktası konumunda,bu seviyenin üzerinde kaldıkça yükseliş devam edebilir. 1,1770 ve 1,18 ise direnç noktaları takip edilmeli.

ALTIN

Güvenli liman diyince altın, altın diyince güvenli liman akla gelir. Ve altının bu özelliği son günlerde yine fiyatlamalara yansıdı. Kuzey Kore- ABD gerilimi ile ons altın 1252-55 dolar seviyelerinden sert bir yükseliş yaparak kritik diyebileceğimiz 1292 dolar dirençine kadar geldi. Ancak 1300 öncesi son durak olan 1292 dolar direncine takılarak kar satışlarınında etkisiyle 1270-75 bandına geri çekilmiş ve kendine burada destek bulmuş görünüyor. Teknik açıdan yeni bir yükseliş için direnç noktaları 1282 ve 1287, olası geri çekilmelerde ise 1267 ve 1260 destek noktaları önemli.

DOLAR-TL

Dolar Türk Lirası uzun zamandan beri 3,50-55 yatay bandında hareket ediyor. Temmuzun son haftası 3,55’ın üzerinde fiyatlamalar görmüştük ama bu kalıcı olmadı ve tekrar söz konusu bandın içinde fiyatlamalar devam ediyor. Majör bir gelişme olmadığı sürece bu band içinde dalgalanmanın devam edeceğini söyleyerek olası düşüşlerde 3,52 desteğinin,olası yükselişlerde ise 3,5450 direncinin takip edilmesi gerektiğini söyleyebiliriz.

BORSA 

BİST-100 endeksi bugün yine açılışta 110bin seviyesinin üzerine gördü. 110 bin direnci geçen hafta test edilmiş ancak burada kalıcılık sağlanamamıştı. Sonrasında 106.500 destek seviyesine kadar geri çekilen endeks tekrar toparlandı ve şuan 109200 seviyelerinde işlem görüyor.