MÜSİAD'tan 'Türk Keneviri Araştırma Enstitüsü' teklifi

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, kenevir üretiminin çok farklı sektörlerde önem kazanacağını bildirerek bir araştırma enstitüsü kurulmasının önemine değindi.
MÜSİAD'tan 'Türk Keneviri Araştırma Enstitüsü' teklifi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Türkiye’de Kenevir üretimine ilişkin yazılı açıklama yaparak "Türk Keneviri Araştırma Enstitüsü Kurulmalıdır." açıklamasını yaptı.


2016'DA TEKRAR YETİŞTİRİLECEKTİ AMA PLANLANAMADI

Kaan, açıklamasında şunları kaydetti: "Kenevir, petro-kimya, plastik, enerji, biyodizel, kağıt-karton ürünleri, tekstil sektörü, plastik ve alt sektörleri, otomotiv, gıda, tarım ile medikal tıp alanlarında kullanılan ekonomik değeri yüksek bir bitkidir. Ülkemizde, uyuşturucu maddeler kanunu gereği üretimi yasaklı tarım ürünleri arasında yer alan kenevirin, 2016 yılında hazırlanan yönetmelik ile yeniden kontrollü şekilde yetiştirilmesi planlanmıştır. Ancak, henüz üretim aşamasına geçilmemekle birlikte, kapsamlı bir planlama da oluşturulmamıştır.

“TÜRK KENEVİRİ TESCİLLENMELİ”

Sanayi üretimi için son derece önemli olan ve yüksek verimliliği sayesinde hammadde giderleri noktasında oldukça büyük bir avantaj sağlayan bitkinin, gerekli planlamalar tamamlanarak, bir an önce kontrollü bir şekilde üretimine başlanması elzemdir.

"ANADOLU'DAKİ KENEVİRİN KALİTESİ VE VERİMLİLİĞİ YÜKSEK"

Kenevirin Anadolu’da tarih boyunca varlığı bilinen türü, Avrupa’da ve diğer bölgelerde üretilen çeşitlerine göre kalitesi ve yüksek verimliliğiyle öne çıkmaktadır. Bu farklılığından dolayı, topraklarımızda yetiştirilen ve yerli tohum olan kenevir bitkisini, Türk Keneviri olarak tescil ettirmemiz gerekmektedir."


“TÜRK KENEVİRİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ KURULMALIDIR”

Tohum üretimi, kenevir üretimin en önemli aşamalarından biridir. Tohum üretimi ile eşzamanlı olarak, 19 ilde kenevir üretim alanları, İl Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından hızlıca belirlenmeli ve yetersiz kalması durumunda diğer illerde de üretim bölgeleri artırılmalıdır. Bu illerde, planlamalar tamamlanmalı ve tohum üretimi ivedi şekilde başlamalıdır.

Türk Keneviri tohumu üzerinde laboratuvar çalışmaları yapılarak, uyuşturucu seviyesi düşük 'Endüstriyel Türk Keneviri' tohumu üretilmelidir. Konuyla ilgili çiftçiler bilgilendirilerek, bitkinin yetiştirilmesi noktasında teşvik edilmeli ve üretime katılımları sağlanmalıdır. Tüm bu süreçlerin takibi ile planlı ve kontrollü bir şekilde ilerleyebilmesi için bir Türk Keneviri Araştırma Enstitüsü kurulmalıdır.