Makine fuarına sanayici kadınlar damga vurgu

Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) ile Makina İmalatçıları Birliği (MİB) iş birliğiyle düzenlenen ve 2 Ekim'de başlayan MAKTEK Avrasya 2018 Fuarı kapsamında "Sanayide üreten kadınlar" paneli düzenlendi.
Makine fuarına sanayici kadınlar damga vurgu

MAKTEK Avrasya 2018 kapsamında düzenlenen "Sanayide üreten kadınlar" panelinde, Marketing Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Günseli Özen moderatörlüğünde, General Elektrik (GE) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy, Nestle Professional Türkiye Genel Müdürü Arzu Alibaz, Seger Korna Genel Müdürü Tülin Tezer, Dirinler Sanayi Makinaları Endüstri ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Nihan Dirin ve Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Elif Ergu Demiral katıldı.


Panelde "Endüstri şirketlerinde kadının rolü", "Türkiye'de kadın meselesi" ve "Bir sanayi şirketinde üst düzey yönetici olmak" konularını masaya yatırdı.

CANAN ÖZSOY: “TÜRKİYE'DE PEK ÇOK KADIN, 21'İNCİ YÜZYILDA KARŞILARINA ÇIKAN ÖN YARGILARI KIRA KIRA İLERLİYOR”

GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy, bilim ve teknolojide cinsiyetin önemli olmadığına dikkati çekerek, dünyada ve Türkiye'de pek çok kadının 21'inci yüzyılda karşılarına çıkan ön yargıları kıra kıra ilerlediğini söyledi.


Düşünce, fikir, eylem, bilim ve teknolojinin sınır tanımayan dünyasında, kadınların parlak zekaları ve yaratıcılıklarıyla yapay cinsiyet sınırlarını aşıp geçtiğini belirten Özsoy, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu kadınlar, bilim adamı değil bilim insanı denilmesine katkı sağlıyor. Ağırlıklı olarak işimiz enerji olduğu için enerji sektörüne baktığımızda, Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayımlanan 'Endüstri-cinsiyet uçurumu' raporuna göre, enerji sektörü kadın çalışanların en az olduğu sektör, sektörde kadın çalışan sayısı yüzde 19. Bu oran, sağlık sektöründe yüzde 51, hizmet sektöründe yüzde 40, medya ve eğlence sektöründe yüzde 37, finans sektöründe ise yüzde 36. Standart and Poor's 500 şirketlerinde kadın CEO oranı yüzde 4, enerji sektöründeki kadın CEO'ların oranı yüzde 1. Makina Mühendisleri Odası'nın 'Sanayide Kadın Emeği' araştırmasına göre, son 7 yılda kadınlara yaratılan güvenceli işlerden ancak yüzde 18'i imalat sanayinde gerçekleşmiş.

OECD raporuna göre, Türkiye yüzde 33'lük kadın iş gücü katılım oranı ile OECD üye ülkelerin genel ortalamasında sonuncu sırada. Türkiye'de çalışma yaşında 30 milyon kadın nüfus var, bunun 10 milyonu iş gücüne katılıyor. Kadın iş gücüne katılım oranının OECD ülkeleri ortalaması olan yüzde 68'e ulaşması için Türkiye'de 8,5 milyon kadının daha iş gücüne katılması lazım. Eğer bu olursa, Türkiye'nin Gayri Safi Millî Hasılasına (GSMH) 250 milyar dolar daha ek kazanç gelecek."

Özsoy, Türkiye'de özellikle mühendislik alanında çok iyi eğitilmiş kadın iş gücü potansiyeli bulunduğuna dikkati çekerek, bu kesime iş potansiyeli yaratmanın ve işe giriş ve kalış süresinde çıkan engelleri ortadan kaldırmak gerektiğine işaret etti.

ARZU ALİBAZ: İŞ HAYATINA İLK OLARAK KAPORTACI ÇIRAĞI OLARAK BAŞLADIM

Nestle Professional Türkiye Genel Müdürü Arzu Alibaz, iş hayatına ilk olarak kaportacı çırağı olarak babasının yanında başladığını söyledi.

Bu meslekten çok şey öğrendiğini dile getiren Alibaz, şunları anlattı: "Neden boya ya da başka bir şeyden başlamadığımı, yıllar sonra babamla konuştuktan sonra anladım. Babam, 'Kaportacılık önemlidir çünkü çekici doğru tutmazsan kendine zarar verirsin, sesi iyi dinlemezsen yanlış yere vurursun, dokunup tamir ettiğin şeyin pürüzsüz olduğunu hissetmezsen arkadan gelen boyacıya iyi iş çıkarmamış olursun.' dedi. Hayattaki ilk 3 öğrendiğim şey bunlardı ve ben kaportacı çıraklığından çok şey öğrendim. Bana babam hiç 'Ne olacaksın?' diye sormadı, 'Ne yaparsan yap, her şeyin en iyisini yap." dedi. En büyük motivasyonum, yaptığım işin en iyisini yapmak. İnsan hayatında sosyal sermaye çok önemli."

TÜLİN TEZER: “KADIN OLDUĞUM İÇİN BAŞVURUM REDEDİLDİ”

Seger Korna Genel Müdürü Tülin Tezer, iş hayatına başlarken karşılaştığı zorluklardan bahsetti. Kadın olduğu için çok sayıda başvurusunun reddedildiğini anlatan Tezer, Seger'de başladığı iş hayatı boyunca görev yaparken kadın kimliğimden bağımsız her ortamda, her koşulda çalıştığını dile getirdi.

NİHAN DİRİN: “KADINLAR EVDE OTURURKEN KALKINMA ZOR GÖRÜNÜYOR”

Dirinler Sanayi Makinaları Endüstri ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Nihan Dirin, şirket olarak yüzde 30 kadın çalışanları bulunduğunu, erkek yoğun ama kadın egemen bir şirket olduklarını bildirerek, toplumunun yüzde 50'sinin evde oturduğu bir ülkede ekonominin kalkınmanın zor olduğuna işaret etti.

ELİF ERGU DEMİRAL: “TÜRKİYE'DE EĞİTİM VE FIRSAT EŞİTLİĞİ İÇİN ÇALIŞILMALI”

Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Elif Ergu Demiral da kadının katılımının ülke ekonomisini büyüttüğüne dikkati çekerek, Türkiye'de eğitim ve fırsat eşitliği alanında çalışılması gerektiğini kaydetti.

HAKAN AYDOĞDU: "KADINLAR NEDEN SANAYİCİNİN ARADIĞI NİTELİKLİ PERSONEL OLMASIN"

Panelin açılışında konuşan TİAD Derneği Başkanı Hakan Aydoğdu, sanayiciler olarak nitelikli personel yokluğundan şikayet ettiklerini anımsatarak, "Eve kapanan ya da kendisine çizilen sınırlarda çalışan kadınlar neden sanayicinin aradığı nitelikli personel olmasın?" dedi. Kadınların sanayide de çok rahat çalışıp başarılı olabileceklerinin altını çizen Aydoğdu, üretimde kadın ile çalışan şirketlerin sonuçtan memnun olduklarını söyledi.