Kuru kayısıya fiyat istikrarı için 23 milyon liralık yatırım

Malatya'da yaklaşık 23 milyon lira yatırımla kurulacak 10 bin ton kapasiteli lisanslı depo sayesinde kuru kayısıda fiyat istikrarı sağlanacak.
Kuru kayısıya fiyat istikrarı için 23 milyon liralık yatırım

Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85'inin karşılandığı Malatya'da, yaklaşık 23 milyon lira yatırımla kurulacak lisanslı deponun yer tahsisi yapıldı.


Lisanlı deponun hayata geçirilmesinin ardından kayısının gerçek değerini bulması, fiyatta oluşabilecek spekülasyonların önüne geçilmesi sağlanacak.

ÜRETİCİ LİSANSLI DEPOYA KOYACAĞI ÜRÜN KARŞILIĞINDA BORÇLANABİLECEK

Kurulacak lisanslı depo sayesinde ilerleyen dönemlerde de üretici, depoya koyacağı ürün karşılığında alacağı senetle, istediği banka ya da kooperatiften borçlanma imkanına kavuşacak.


Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, yaptığı açıklamada, lisanslı depo için 1. Organize Sanayi Bölgesi'nin devamında bulunan 26 bin 600 metrekarelik alanın tahsis edildiğini belirtti.

Yer tahsisinin tamamlanmasıyla Fırat Kalkınma Ajansının proje ihalesini gerçekleştireceğini anlatan Özcan, ardından inşaata başlanacağını söyledi.

Özcan, şöyle konuştu: "Projemizin toplam bedeli 18 milyon 600 bin lira değerindeydi. Bu ekonomideki değişikliklerden sonra artan maliyetleri de göz önünde bulundurursak 18 milyonun üzerine çıktı. Biz yaklaşık 23 milyon liralık yatırım bekliyoruz. Dolayısıyla bu, şehre çok önemli katkıda bulunacak, ciddi anlamda da istihdam yaratmış olacağız."

"BİZ TABAN FİYATI BELİRLEYECEĞİZ"

Özcan, kayısının en önemli problemlerinin başında gelen taban fiyat belirsizliğinin de ortadan kalkacağını söyledi.

TMO'NUN DA BİZE ORTAK OLMASI ÇOK ÖNEMLİ

Lisanslı depoculukta en önemli unsurlardan birinin de Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) alım yapması olacağını dile getiren Özcan, şunları kaydetti: "TMO, yıl içerisinde ürünün kapasitesine ve üretime göre temmuz ve ağustos aylarında taban fiyatları belirleyerek alım yapacak. Bu özellikle çiftçimiz açısından ve yıl içerisinde istikrarlı taban fiyat oluşması açısından çok önemli. TMO'nun da bize ortak olması çok önemli, bunu önemsiyoruz."

Özcan, deponun çiftçiyi maddi olarak da rahatlatacağına değinerek, "Ürünün değerine değer katarak çiftçimizi rahatlatacağız. Çiftçilerimizin özellikle temmuz ve ağustos aylarında ciddi bir gideri vardı. Ürünler depoya konulduğunda bankalardan faizsiz kredi alabilecek ve depoyla bu sorunu da çözmüş olacağız." şeklinde konuştu.

Haber / Fotoğraf: AA