FX'e sınırlamalar artıyor, peki işlem bilançosu bu kadar ağır mı?

FX piyasası yatırım işlemlerine uzunca bir süredir getirilen kısıtlamalar piyasayı Türkiye'de FX işlemlerini yapılamaz hale getirdi.
FX'e sınırlamalar artıyor, peki işlem bilançosu bu kadar ağır mı?

FOREX piyasası kısaca ifade etmek gerekirse, çapraz kurlar, emtialar ve değerli madenlerde alım satımlar yapılmak üzere oluşturulmuş, 5 gün 24 saat aktif olarak işlemlerin yapılabildiği ve yatırıma konu olan kaynak miktarının belli katlarında( kaldıraç) yatırımın yapılabildiği bir uluslararası borsadır. 2012 yılında SPK tarafından düzenlemeler getirilerek Türkiye'de denetimli olarak hizmet verilebilen bu sistemde  geçmişte kaldıraç oranı oldukça yüksekti. Kaldıracın yüksek olması yani borsaya yatırılan paranin çok katıyla işlem yapılabilmesi hem bir avantaj hem de çok büyük bir dezavantajdır.


Kaldıracı yüksek bir piyasada işlem yapmak makul seviyelerde kullanıldığında doğru bir harekettir. Örneğin Türkiyede kaldıraçtan kaynaklı yüksek hacimde işlemler yaparak  yatırıma konu kaynağın piyasada kaybedilme oranı %80. Peki bunun sebebi kaldıraç oranı mı yoksa yatırımcının sunulan işlem hakkı alanının sonuna kadar kullanılması dolayısıyla yatırımcı hatası mı? 

Elbette bu sorunun cevabı yatırımcı hatası olmalıdır. Çünkü EFT sisteminde yatırımların yapıldığı ve eski usulde yatırım şekilleribne veda edildiği günümüzde doğru yatırım alanı maliyetlerin en düsük olduğu mecralardır. Bu bağlamda ihtiyaca en fazla hizmet eden piyasa bu piyasadır.

SPK tarafından yapılan müdahalelerin ülkemiz yatırımcıları düşünüldüğünde doğru olduğu kabul edilmekle birlikte sorunun kaynağının tamamen yatırımcı davranışı olduğu kabul edilmesi gereken bir gerçektir.