Ekonomide yapısal dönüşüm adımları açıklandı

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında merakla beklenen paketi açıkladı. Finans dünyasından, sigortaya, vergi reformundan tarıma kadar yapılacak uygulamaların çerçevesini aktardı.
Ekonomide yapısal dönüşüm adımları açıklandı

 


Yurt içi piyasalarda seçimlerden sonra ekonomik reformlara odaklanılması beklentisini karşılayan ilk açıklama bugün gerçekleşti.

YAPISAL DÖNÜŞÜM ADIMLARI İŞ DÜNYASI TEMSİLCİLERİ İLE BİRLİKTE HAZIRLANDI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı kapsamında "Yapısal Dönüşüm Adımları" paketindeki konuları başlıklar halinde verdi. Bu açıklamaların 2019 yılını kapsadığını ve 2020'de de farklı başlıklar altında yeni reformları açıklamaya devam edeceklerini dile getirdi. 


Bakan Berat Albayrak, bu adımları ağustos ayından bu yana tüm iş dünyası ve STK’nın katkılarını alarak hazırladıklarını altını çizdi.

"Politikaları şeffaf bir şekilde kamuoyunda paylaşacağımızı söyledik. Ağustos ayında Yeni Ekonomi Politika programını açıkladık. İstikrarlı büyüme üzerinde durduk. Bu yaklaşım doğrultusunda Yeni Ekonomi Programını açıkladık." şeklinde konuşmasına başlayan Bakan Albayrak'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

BU PROGRAM 2019'U İÇERİYOR

Bu çalışmada adımların ilk aşamasını ele aldık. Sadece 2019 yılında hayata geçirilecek adımları paylaşacağız. 2010’daki adımları seneye yapacağımız programda açıklayacağız. Güçlü bir irade ve güçlü adımlara sahibiz. Türkiye bir kez daha bir seçim dönemini geride bıraktı. Seçimlere katılım oranı Türk insanının demokrasiye sahip çıktığını gösterdi. Tüm seçimler hukuk temelinde devam etmiştir. Türkiye’nin karşısında 4.5 yıllık seçim dönemi var. Gündemimiz ekonomi. Gerekli yapısal süreçler hayata geçirilecektir. Bir dizi reformu sizinle paylaşacağız. Bu reform yılmadan devam edecektir. İçerisinde tek başına ele alındığında başlı başına çok önemli olan maddeler var.

İLK OLARAK FİNANSAL SEKTÖR ELE ALINDI

Reform alanlarımınız başında finansal sektör var. Bankacılığın güçlü yapısını devam ettirmek bu programın en önemli kısmından bir tanesi.

TAHSİLİ GEÇİKMİŞ ALACAKLAR RİSKLİ BULUNMUYOR

Birçok teminatının bulunması ve firmaların çalışıyor olmasını göz önüne aldığımızda bir risk görmüyoruz. Ancak sermayelerin güçlendirmesini devreye sokuyoruz.

KAMU BANKALARININ SERMAYESİ GÜÇLENDİRİLECEK

Kamu bankalarının sermayeleri artırılarak bilançoları güçlü hale getirilecektir. Kamu bankalarına toplam 28 milyar lira Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) verilecek.

Ulusal veri merkezi kurulacak.

BANKACILIĞIN AKTİF KALİTESİ ARTIRILACAK

Sektörümüzün aktif kalitesini daha da iyileştirecek bir adım atıyoruz.

Bankalar Birliği öncülüğünde, kamunun olmadığı bir yapıda, buranın altını çiziyorum, kamu yok, enerji ve inşaat gibi yüksek sorunlu kredilerin olduğu iki sektörde, sorunlu varlıkları alıp, borç-hisse takası ile dışarı çıkaracak ve bankaların bilançolarını temizleyeceğiz. Bunun için, Enerji Girişim Sermaye Fonu ve Gayrimenkul Fonu kurulmasını gündeme aldık.

KREDİ YAPILANDIRMALARINDA İLERLEME SAĞLANDI

Yeniden yapılandırma ile alacakların tahsilini sağlayacak bir modeli ülkemize uyarlayacağız. İcra ve iflas konularına bu bakış açısı ile yaklaşacağız.

SORUNLU KREDİLER ELE ALINACAK

Sorunlu kredilere de bir form getirilecek.

Bankaların yerli ve yabancı yatırımcılarla yönetilme konusu gündemde.

TASARRUF VE SİGORTA KONUSUNDA YENİ ADAMLAR ATILACAK

Bu dönemde devletten bireye kadar etkin bir tasarruf sağlanması gerekiyor. 

DIŞ FİNANSMAN İHTİYACI AZALTILACAK

Dış finansman ihtiyacını azaltarak kaldırmaya çalışacağız.

Sigorta da bu kapsamda önem taşıyor.

Tamamlayıcı emeklilik dönemi gelecek. Vatandaşlarımızın kazançlarına göre azdan az çoktan çok alınan zorunlu bir bireysel emeklilik sistemini yani tamamlayıcı emeklilik sistemini yeniden ele alacağız.

"Emekli olunca artık nasıl geçinirim?" kaygısı taşınmayacak.

KESİNTİLER BES İLE ENTEGRE KIDEM TAZMİNATI FONU’NDA TOPLANACAK

Bu sistemle birlikte Kıdem Tazminatı Reformunu da hayata geçireceğiz. Tüm paydaşlarımızın katılımı ile tıpkı çalışanlardan olduğu gibi iş verenden de yapılacak kesintiler BES ile entegre Kıdem Tazminatı Fonu’nda toplanacak.

ÇALIŞANLARA, İŞ VERENE VE DEVLETE KATMA DEĞERİ EN YÜKSEK FORMÜLLE UYGULANACAK

Bu yeni yapıyla birlikte 5 yılda, burada sistemde biriken fonların milli gelirin yüzde 10'unun üstüne çıkacağını öngörüyoruz.

Oluşturacağımız sistem tüm ana paydaşlara, yani çalışanlara, işverenlere ve devletimize katma değeri en yüksek olacak şekilde oluşturulacaktır.

Finansal sektördeki bir diğer değişim alanımız sigortacılık sektörü olacak.

SİGORTACILIK ÖNEMLİ BİR FİNANSAL KAYNAK OLACAK

Sigortacılık, BES ve Kıdem Tazminatı sonrasında hepimiz için çok önemli bir yeni finansman kaynağı olacak. Sigortacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu kurarak sektörü izlenmesi ve denetlenmesini daha yakından takip edeceğiz. Sektörün çok daha hızlı bir şekilde güçlenmesine destek olacağız.

Ayrıca Milli Reasurans şirketi ile birlikte sigorta şirketlerimizi destekleyecek, sigortalanmayan sektörlerin sigortalanmasına imkan sağlayacağız.

Kredi arzından daha fazla yararlanmayı sağlayacağız. Teşvik mekanizmaları devreye girecek.

Reel sektörde de bazı adımları devreye sokacağız.

BDDK’nın daha önceki çalışmaları daha da geliştirilerek sürecek.

Reel sektörde toplam riski 100 milyon lira üzerindeki gruplar bağımsız denetim raporlarını sunmak zorunda olacak. Aksi halde sektörden ek kredi alınamayacak.

ENFLASYON İLE MÜCADELE 

Yapısal reformların en önemli ayağını gıdada hazırladık. Tarım Bakanlığı ile birlikte takip edilecek "Tarımda Milli Birlik Projesi" mayıs ayında kamuoyu ile paylaşılacak. Sözleşmeli tarımın daha da yaygınlaştırılmasını sağlayacak. Tohumdan sofraya kadar daha hakkaniyetli bir sistem kurulacak.

SERA AŞ KURULACAK

Tarım Kredi Kooperatifi ortaklığıyla seracılıkla ilgili bir işletme devreye gidecek.

Hal yasasında daha rekabetçi bir yapının oluşturulmasını sağlayacağız. Tarladan sofraya daha hızlı, daha uygun koşullarda aktarım sağlayacağız.

KÜÇÜK BAŞ HAYVANCILIK GELİŞECEK

Küçükbaş hayvancılıkta potansiyelimizin gerisindeyiz. Küçükbaş hayvan varlığımızı 100 milyona yükselteceğiz

BÜTÇE DİSİPLİNİ SAĞLANACAK

Sıkı maliye politikası bizin için önemli. Gelir artırıcı önlemleri devreye alacağız. Süreçle ilgili spekülasyonlara karşı bu güçlü duruşun farkında olunmasını istiyoruz. Sıkı maliye politikası bizim en önem verdiğimiz nokta.

Tasarrufların devamlığı sağlanacak.

Yüksek gelir gruplarını daha adil vergilendirmesini sağlayacak yeni gelişmeler hayata geçirilecek.

VERGİ DÖNÜŞÜMÜ

Vergi dönüşünü gerçekleşecek. Çalışmaları sürüyor ve sunumu daha sonra paylaşılacak.

Yeni vergi mimarisi oluşturulacak. İstisna ve muafiyetleri azaltacağız. Vergiyi daha da tabana yayacağız. İstihdam oluşturma hedefi üzerine oturtacağız. Kurumlar Vergisi'ni kademeli olarak düşüreceğiz.

MÜKELLEF DOSTU VERGİ SİSTEMİ İLE MEMNUNİYETİ ARTIRILACAK

Kayıt dışı ile mücadele edeceğiz. Yeni iş kurmayı kolaylaştıracağız. Sahte belge ile mücadele için e-fatura ve takibi ile ilgili etkin yapıyı hayata geçireceğiz. Mükellef dostu bir vergi sistemi ile başarıyı yakalamak için icra kurulu kuracağız. Süreçlerdeki eksiklikleri anında tespit edeceğiz.

İhracata dayalı ekonomiyi tesis edeceğiz.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME VE İSTİHDAM

İnşaat izinleri, elektrik bağlama, işe başlamayı da elektronik sisteme dahil edeceğiz.

SOSYAL GÜVENLİKTE YENİ REFORM PAKETİ AÇIKLANACAK

Sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği ile yeni reform paketi devreye girecek. Kayıt dışı çalışmanın da önüne geçilmeye çalışılacak.

Bir başka değişiklik de yargı reformunda olacak. Yargı reformunu Adalet Bakanlığı yakında açıklayacak.

LOJİSTİK SEKTÖRÜ ELE ALINACAK

Lojistik destek verilecek bir sistem kurulacak. Rekabet gücünün artırılması hedeflenmiştir. Varlık Fonunca, ülkemizi uluslararası ticarette bölgesel lojistik üs haline getirmek amacıyla Lojistik Master Planı hazırlanacak. Lojistik master planı Bakanlık tarafından açıklanacak. 

İHRACAT MASTER PLANI

Kısa ve orta vadece ihracat planı yapılarak başarı yakalanacak. Stratejiler oluşturulacak. Ağustos ayında açıklanacak bu programla birim ihraç fiyatların artırılması sağlanacak.

SANAYİ YATIRIMLARININ ARTIRILMASI

Sanayide orta yüksek ve yüksel teknolojili ürünler hedeflenecek. Mayıs ayında paylaşılacak.

TURİZM MASTER PLANI

Turizm master planı eylül ayında kamuoyu ile paylaşılacak. 70 milyon turist ve 70 milyar dolar turizm geliri gerçekleştirilmesi modeli paylaşılacak. Bölgesel yatırımcılar desteklenecek.

TARIMDA MİLLİ BİRLİK PROJESİ

Enflasyonla mücadelenin destekçisi olan "Tarımda Milli Birlik Projesi" mayıs ayında paylaşılacak.

EĞİTİM VE İSTİHDAM MASTER PLANI

Milli Eğitim Bakanlığı bu planı eylül ayında tanıtacak.