Demir çelik ürünlerinin ithalatında düzenleme

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre, bazı demir-çelik ürünleri ithalatında 200 günlük ek yüzde 25 mali yükümlülük getirildi.
Demir çelik ürünlerinin ithalatında düzenleme

“200 GÜN SÜREYLE EŞYANIN CIF KIYMETİNİN YÜZDE 25 ORANINDA EK MALİ YÜKÜMLÜLÜK UYGULANIR”


“Demir-Çelik Ürünlerinin İthalatında Geçici Koruma Önlemi Uygulamasına İlişkin Karar”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararda, "Gümrük Tarife Pozisyonu ve tanımı belirtilen eşyanın ithalatında, ithalat artışının yerli üretimde neden olduğu ciddi zarar tehdidinin ve oluşabilecek telafisi güç zararların önlenebilmesi amacıyla 200 gün süreyle eşyanın CIF (mal bedeli, sigorta) kıymetinin yüzde 25 oranında ek mali yükümlülük uygulanır" denildi.

Karar, yayım tarihini izleyen 15. gün yürürlüğe girecek.

Buna göre, "yassı mamuller", "uzun mamuller (çubuklar, teller ve profiller)", "boru ve içi boş profiller", "paslanmaz çelikler" ile "demiryolu ve tramvay hattı malzemeleri"nin ithalatında, ithal artışının yerli üretimde neden olduğu ciddi zarar tehdidinin ve oluşabilecek telafisi güç zararların önlenebilmesi amacıyla 200 gün süreyle eşyanın CIF kıymetinin (ithalatta malın bedeline, sigorta ve taşıma giderlerinin de eklenmesiyle oluşan fiyat) yüzde 25'i oranında ek mali yükümlülük uygulanması kararlaştırıldı.


GELİŞMEKTE OLAN 143 ÜLKE EK MALİ YÜKÜMLÜLÜKTEN MUAF

Demir-çelik ürünlerine 20 Eylül'de "yüzde 25 ek mali yükümlülük" olarak getirilen 200 günlük geçici korunma önleminden bazı ülkelere muafiyet sağlanabilmesi için tarife kontenjanı tanımlandı.

Gelişmekte olan 143 ülke menşeli ürünlerin ithalatında ise ek mali yükümlülükten muafiyet sağlamak üzere tarife kontenjanı açıldı. Tarife kontenjanı miktarı söz konusu ülkeler için toplam 518 bin 803 ton olarak belirlendi. Ancak belirli ülkeler tarife kontenjanı miktarının, her bir ülke veya gümrük bölgesi menşeli eşya için 172 bin 934 tonu geçmemesi kararlaştırıldı.

Tarife kontenjanı miktarları ürün bazında; yassı mamuller için 3.117 milyon ton, çubuk, tel ve profil için 558,534 ton, boru ve içi boş profil için 273,901 ton, paslanmaz çelik için 139,934 ton, demiryolu ve tramvay hattı malzemeleri için 27,044 ton olarak belirlenmişti.