"Barış ve kalkınma" aynı elmanın iki yarısı gibidir

Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi ev sahipliğinde düzenlenen 9. Boğaziçi Zirvesi, 80 ülkeden iş adamı, siyasetçi ve fikir önderini İstanbul'da bir araya getirdi.

"BARIŞ VE KALKINMA" TEMASIYLA DÜZENLENDİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, Zirve'nin açılış panelinde yaptığı konuşmada, ana tema olarak seçilen, "Barış ve Kalkınma"nın içinden geçilen dönemde aynı elmanın iki yarısı gibi olduğuna işaret ederek şunları kaydetti:


"Barış, huzur getirir. Huzur ticareti artırır. Artan ticaretse, refah ve kalkınmayı sağlar. Ticaret yapan, savaşı konuşmaz, birbirine kötü bakmaz. Bu nedenle, ülkeler arasındaki ticaretin gelişmesi, küresel barışa giden en kısa yoldur. Ülkeler arasındaki ticaret savaşları ve korumacı yaklaşımlar, tüm dünyayı olumsuz etkileyen ve kalkınmayı engelleyen çok yönlü bir tehdittir. 2019 için küresel büyüme beklentisi, bu tür eğilimlerin artması riski nedeniyle yüzde 3,9'dan yüzde 3,7'ye düştü. Halen dünyada 192 milyondan fazla işsiz var ve bu sayı artmaya devam ediyor."

TOBB olarak ticaret savaşları ve korumacılık tehdidini uluslararası tüm kanallarda dile getirdiklerine dikkati çeken Kopuz, son 10 yılda dünyanın daha az güvenli bir yer haline geldiğini belirterek, Dünya Barış Endeksi'ne göre küresel çapta barış ortamının arka arkaya dört yıldır gerilediğini aktardı.


Şu an 22 ülkede çatışmalar yaşandığını, birçok ülkede uluslararası terörizmden kaynaklanan sürekli bir tehdit algısının hüküm sürdüğünü hatırlatan Kopuz, şu değerlendirmelerde bulundu:

“AVRUPA BİRLİĞİ FİNANSMANIYLA “MAHİR ELLER” PROJESİNİ BAŞLATTIK”

"Dünyanın en gelişmiş ülkeleri dahi terör olaylarından büyük sıkıntı çekiyor. Özetle dünyanın her bölgesinde huzursuzluk var. Böyle bir tablo dünyanın daha fazla gerilim, daha az gelir ve istihdam üretmesi demek. Bölgemizin hali ortada. Suriye kan ağlıyor. TOBB olarak bu sene, ülkemizin kucak açtığı Suriyeli kardeşlerimizin Türkiye ekonomisine entegrasyonunu sağlamak üzere, Avrupa Birliği finansmanıyla “Mahir Eller” projesini başlattık. Proje kapsamında hem Suriyeli kardeşlerimizin hem de Türk vatandaşlarımızın mesleki becerilerini geliştirip, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından bu becerilerini sertifikalandırmış olacağız."

TEK TARAFLI ÇIKARLAR KÜRESEL KALKINMANIN ÖNÜNDE ENGEL

Kopuz, tek taraflı siyasi çıkarları için ticarete engel olan, kendi ulusu dahil diğer ulusların refahına kasteden yaklaşımlar yüzünden küresel kalkınmanın zarar görmeye devam ettiğine işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"2018 yılı itibariyle, küresel sistemin işleyişinde temel bir değişiklik ortaya çıkmış durumda. Çok taraflı kararlar, yerini tek taraflı kararlara bırakmaya başladı. Bunu da özellikle, yeni yönetimiyle ABD'de görüyoruz. İklim değişikliği anlaşmasından çekildi. Göçmenler konusundaki küresel anlaşmayı imzalamadı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Hedefleri konusunda umursamaz bir tutum takındı. Küresel ticareti engelleyen yeni düzenlemeler çıkardı. Özetle dünyada yeni bir Amerikan tek taraflılığı görülüyor.”