Boğaz'da balık çeşidi azaldı

Denize kıyısı olan şehirlerde balıkçılık, ekonomik açıdan önemli bir gelir kaynağı iken büyükşehirler için bu genelleme söz konusu değil. Ancak İstanbul’da geçmişi 100 yıla dayanan bir zaman diliminde balıkçılık çok önemli bir meslek ve gelir kaynağı idi.
Boğaz'da balık çeşidi azaldı

BOĞAZ’DA 100 YIL ÖNCESİNE GÖRE BALIK ÇEŞİDİ YÜZDE 90 AZALDI

İstanbul Boğazı’ndaki balık çeşitliliği yüz yıl öncesine oranla yüzde 90 azaldı. Kırlangıç, dülger, sinarit, orkinos, gümüş, ıstakoz, kılıçbalığı... Hiçbiri kalmadı. Sadece palamut, lüfer, istavrit, bir de iskorpit var. 


Denizin kirliliği, hava kirliliği, su kirliliği, yanlış avlanma ve kıyıda balıkların beslenmesini sağlayacak bölgelerin tahrip edilmesi bu canlıların yok olmasına ya da Boğaz’ı terk etmelerine neden oldu. Geçmişi geri getirmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili birimleri balık çeşidini artırmak için gereken tedbirleri alıp, denetimlerde göz açtırmıyor. 

Beykoz'da balık sezonunda kurulan dalyan.

DALYANCILIK BİTTİ

Boğaz’da kullanılan geleneksel balık tutma yöntemlerinden olan dalyancılık bitti. Sadece Beykoz’da Çanakkale’den gelen bir ekip tarafından kurulan bir dalyan kaldı. Onlar da balık avlama sezonunda görev başında. Dalyan eski örneklerinde olduğu gibi büyük bir alana kurulmasa da yine de çalışmaya devam ediyor.


Sarıyer'de balıkçılar, balık telaşında...

BALIK SADECE BİR GIDA DEĞİL AYRICA BİR KÜLTÜR

Balık sadece bir gıda değil aynı zamanda sağlık da demektir. Balıkçılık ve balık yeme alışkanlığı bambaşka bir kültür olarak göze çarpar. Balık tutmaktan satmaya, pişirme tekniklerinden restoranlarda sunulmasına kadar kendi içinde farklılıkları ve alışkanlıkları geliştirdiği için bir kültüre dönüşmüştür.

KUMKAPI BALIKÇILARI

Eskiden Eminönü, şimdi de Fatih ilçesinin sınırları içerisinde bulunan Kumkapı’da yaşayan insanların balıkçılıkla geçinmeleri, yaşayışları ve kendilerine özgü geleneklerinin günümüzde foto muhabiri Ara Güler’in bu konuda yayınlanan fotoğraflarıyla hatırlayabiliyoruz.

TÜRKİYE GENELİNDE BALIK                 

Türkiye’de irili ufaklı 17 bin balıkçı teknesi bulunuyor. Yılda 450-500 bin ton balık tutuluyor. Türkiye’deki balık piyasasının toplam büyüklüğü 5 milyar dolara ulaşıyor. Türkiye'de kişi başı balık tüketimi 7,6 kilograma ulaşırken, en çok balık kişi başı yıllık 25 kilogramla Karadeniz Bölgesi'nde tüketiliyor. Hem sezonunda bol miktarda avlanmadan, hem de fiyatının daha uygun olmasından dolayı Türkiye'de en çok "hamsi" balığı tüketilirken, onu sardalya ve istavrit takip ediyor. Avlanma sezonunda palamut da çok rağbet görüyor. Ülkede balık çiftliklerinde en çok yetiştirilen çipura, levrek ve Karadeniz alası gibi kültür balıkları da güvenle tüketiliyor.

-ÖZEL HABER-