Almanya ile ekonomik ilişkileri derinleştirmek yolunda adımlar

Türkiye ve Almanya arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eylül ayında Berlin'e yaptığı ziyaretle başlatılan ekonomik işbirliğini artırmaya yönelik girişimleri sürdürecekleri açıklanmıştı.
Almanya ile ekonomik ilişkileri derinleştirmek yolunda adımlar

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier’ın 25 Ekim'de Türkiye ziyaretinde yapılan Türkiye-Almanya Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) ilk toplantısından sonra iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri bir üst lige çıkarmak için çalışmalar hızlandırıldı.


BEŞ ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULDU

Türkiye ve Almanya ekonomik ilişkilerinin bir üst lige çıkarılması için Türkiye-Almanya Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) bünyesinde "ticaret", "sanayi", "altyapı", "turizm" ve "üçüncü ülkelerde iş birliği" adı altında beş çalışma grubu oluşturuldu.

İLK TOPLANTI 15 OCAK'TA BERLİN'DE

Sanayi Çalışma Grubu, TÜSİAD ve BDI tarafından koordine edilecek ve Endüstri 4.0 alanında iş birliğini derinleştirmek için ilk toplantısını 15 Ocak'ta Berlin'de yapacak.

GÜMRÜK BİRLİĞİNDE BİR YIL SÜRECEK ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Türkiye ile Gümrük Birliği'nde yaşanan sorunları belirleyerek çözüm önerileri geliştirmek üzere bir yıl sürecek bir çalışma yapılıyor. Söz konusu çalışmanın ardından sorunların çözülmesi ve Almanya’nın daha sonra Türkiye ile Gümrük Birliği’nin yenilenmesine sıcak bakmayan Avusturya ve Hollanda gibi ülkeleri de ikna etmesi bekleniyor.


Peter Altmaier'in Almanya’ya dönmesinin ardından JETCO toplantılarının düzenli olarak yapılması ve iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri derinleştirmek için önemli adımlar atıldı. JETCO bünyesinde beş çalışma grubu oluşturuldu.

Bu çalışma gruplarının ilki, iki ülke arasındaki ticareti artırmaya yönelik çalışmalar yapacak, koordinasyonunu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği'nin (DIHK) yürüteceği "Ticaret Çalışma Grubu" oldu.

SANAYİ ÇALIŞMA GRUBU, 15 OCAK'TA TOPLANIYOR

İkinci çalışma grubu, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ile Alman Sanayi Federasyonu'nun (BDI) çalışmalarını yürüteceği "Sanayi Çalışma Grubu" olarak belirlendi. Sanayi Çalışma Grubu, 15 Ocak'ta ilk toplantısını başkent Berlin’de yapacak.

"Altyapı Çalışma Grubu"nun çalışmalarını, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ve Alman Ekonomi ve Enerji Bakanlığı'nda Hermes kredilerinden sorumlu bölüm yürütecek.

"TURİZM ÇALIŞMA GRUBU" VAR

İki ülke arasındaki turizm potansiyelinin yüksek olması göz önünde bulundurularak turizm konusundaki iş birlikleriyle ilgili çalışmalar yapmak amacıyla Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve Alman Turizm Birliği (DTV) koordinasyonunda "Turizm Çalışma Grubu" oluşturuldu.

AFRİKA’DA İŞ BİRLİĞİ FIRSATI ARANACAK

Türkiye’nin Afrika açılımını ve Çin’in kıtadaki ticari başarısını yakından takip eden Almanya, Afrika'da Türkiye ile iş birliği yapmak istiyor. Bunun için Türk ve Alman şirketlerinin diğer ülkelerde iş birliği yapması amacıyla "Üçüncü Ülkelerde İş Birliği Çalışma Grubu" kuruldu. Türkiye’den Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Alman Yakın ve Ortadoğu Derneği (NUMOV), çalışma grubunda koordinasyonu sağlayarak Afrika başta olmak üzere üçüncü ülkelerde Türk ve Alman şirketlerin iş birliği yapabilmesi için çalışmalar yapacak.