Kimine göre zevk kimine göre eziyet: Fayton

Faytoncular kayıtlı esnaf statüsünde çalışıyor ve denetlenerek işlerini yapıyorlar. Faytonları çeken atlar için de kriterler var. Ama bunlara uyulmadığının görülmesi kamuoyunun vicdanını yaralıyor.
Kimine göre zevk kimine göre eziyet: Fayton

Dünyanın birçok yerinde turistler faytonla şehir turu atıyor. Ancak oradaki standartlar bizim adalarda karşılaştığımızdan daha farklı. Faytonları atların çekmesi farklı bir zevk ama bu hayvanların bakımı ve çalıştırılma koşulları kötü ise alınan keyif bu kez de vicdan azabına dönüşüyor.


(Burgazada)

Ocak ayının başında İstanbul Büyükada’da ormanlık alanda başlayıp atların bulunduğu ağırdaki dokuz hayvanı telef eden yangın bu vicdan azabını daha çok artırdı.


(Büyükada)

FAYTONCULUK KAYITLI VE VERGİYE TABİ BİR MESLEK

Adalarda fayton taşımacılığı aslında kayıtlı ve kendi odası olan vergiye tabi resmi bir iş. Bu işi kendisine meslek edinerek geçinen yüzlerce insan var. Ve hem Ticaret Bakanlığına bağlı İl Ticaret Müdürlüğü, hem de İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım Dairesi Başkanlığı (UKOME) bu yapı ile iletişim halinde.

(Burgazada)

UKOME tarafından verilen yetkiler doğrultusunda Fayton Taşımacılığının Genel ve Uygulama Esasları, sürücü, fayton, atlarda aranacak şartlar ile denetim ve yaptırımlar belirleniyor. Ayrıca İstanbul Faytoncular Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na bağlılar.

Adalar ilçesine bağlı adalarda belirlenen güzergahlarda doğal ve kültürel gezi amaçlı kamusal taşımacılık yapmak için fayton taşımacılarının belirli bir sistem dahilinde kaliteli hizmet sunmak adına faaliyetler yürütülüyor.

(Burgazada)

FAYTONCULARIN UYMASI GEREKEN KURALLAR VAR

Belediye tarafından faytoncuların kılık-kıyafetler düzgün, temiz ve bakımlı olması, taşımacılık esnasında sigara içmemeleri, yolculara nazik davranmaları, taşıma sınırı olan dört yolcu üstünde yolcu almamaları, tarife dışı ücret talep etmemeleri, yolcu can güvenliği açısından, yolcu yerine yerleşmeden ya da tamamen inmeden faytonu hareket etmemeleri isteniyor.

Taşımacılık faaliyeti esnasında sürücü; atları tırıs hızında sürmeli ve dörtnal koşturmamalı.

(Burgazada)

ASLINDA ATLARIN ÇALIŞTIRMA KOŞULLARI VAR

Taşımacının faytonunda çalıştıracağı tüm atlar için; Tek Tırnaklı Hayvan Kimlik Belgesi düzenlenmiş olacak, Menşei şahadetnamesi ve/veya yurtiçi sevk raporu düzenlenmiş olacak. RUAM ve diğer hastalıkların kontrolleri yapılmış olacak. Elektronik yonga (çip) takılmış olacak. Atların üzengi ve koşum takımları ile hangi faytonda çalıştırılacağı belirlenecek. Üç yaşından küçük on üç yaşından büyük atlar çalıştırılamaz ancak İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü oluru ile atlar yirmi yaşına kadar çalıştırılabilir. Dişi atlar gebeliklerinin altıncı ayından itibaren ve doğumdan üç ay sonraya kadar çalıştırılmaz.

ATLARIN YERİNE ELEKTİRİKLİ FAYTON PROJESİ

16-19 Ocak tarihleri arasında Antalya Expo Center’da  düzenlenen ANFAŞ Hotel Equipment 30.Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas Fuarı ile ilginç ve yenilikçi ürünler fuarda dikkatleri üzerine çekti.

ELEKTRİKLİ FAYTON GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Bir firma üretmiş olduğu elektrikli araçlar ile birçok kuruluşa elektrikli taşıma araçlarını tedarik ediyor. Fuarda bu yıl da elektrikli fayton projesini görücüye çıkardı.

HEDEF İSTANBUL BÜYÜKADA

Ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği elektrikli fayton projesi hakkında bilgi veren firmanın Marmara Bölge Müdürü İbrahim Övünç Mertoğlu, “Çeşitli Arap ülkeleri, Balkan ülkelerinden toplamda 10 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz Elektrikli fayton projesinin patent sahibiyiz. 2008 yılında imalata başladık. Şu an birçok belediye, kurum, kuruluş ve oteller zinciriyle çalışmaktayız. Bunu asıl yapma amacımız İstanbul Büyükada Fayton Projesiydi.” şeklinde konuştu.

-ÖZEL HABER-